There was an error in this gadget

Thursday, February 2, 2012

31 Januari 2012



Agak lama juga tak pergi memancing, maklumlah musim tengkujuh. Kebetulan pula cuti sekolah, jadi kami sibuk dengan bisnes masing-masing. Bagaimanapun pada 31 Januari 2012, setelah lama menahan perasaan.. kami telah pergi ke Kelong Abu! Kelong feveret kami! Walau tangkapan tak sehebat mana tapi yang penting hepi!! Kali ni kami cuma berlima. Saya (Jamil), Nasron, Hafiz, Boy dan juga Wong.

Kelong Abu memang santai dan selesa. Kami sampai lebih kurang jam 12 tengahari. Hampir dua jam juga mencuba namun tak berhasil. Tak mungkin!!!! Kelong Abu tak pernah mengecewakan kami.
Setelah hampir dua jam barulah ikan pertama dinaikkan. Kurau seberat 500 g. Taklah besar, tapi kira ok lah tu. Selepas tu berturut-turut ikan makan umpan. Boy dengan sembilang setengah kilo, duri, gelama dan tetuka. Ada ikan yang agak besar tapi sayang terlepas! Nasron berjaya mendaratkan Kerapu. Kali pertama dinaikkan oleh group kami.
Dapatlah juga hampir satu tong.
Kesian Boy!! menjelang pukul lapan malam terpaksa telefon bot untuk bawa dia pulang. Boy diserang Asma.
Seminggu dua ni rasanya mungkin pergi lagi kot! Rasa tak puas walaupun semalaman dikelong.

Monday, November 7, 2011

Tioman atau Kelong Mersing?

Ermm! Ni dah masuk musim tengkujuh dan cuti sekolah pun dah dekat. Anggota DAPAT (Dataran Pahlawan Anglers Team) semuanya sedang berehat!(Berehat dari memancing) dan sedang menumpukan perhatian pada perniagaan masing-masing maklumlah cuti sekolah dah dekat sangat ni. Apa-apa pun dalam kepala masing-masing tetap ada perancangan nak pergi mancing. Setakat ni ada dua perancangan...pertama..nak mancing di kelong Mersing, kedua...di Tioman!
Dua-dua tempat kami tak pernah pergi. Agak-agak, mana yang best? Mungkin Tioman kot!
Kita tunggu dan lihat. Sambil-sambil tu terus buat persediaan dan perancangan.

Thursday, November 3, 2011

Penyu

videoKalau setakat Ferari, Brabus, Porsche tu selalu kita dapat nengok kat highway. Kat kedai kereta pun ada. Tapi.....sepasang penyu berenang berhampiran kelong, memang payah nak jumpa!!

Apa syoknya mancing ni?

Apa yang syoknya gi mancing ni.....?
Soalan lazim bagi yang bukan kaki pancing. Setiap pemancing ada sebab yang tersendiri kenapa dia pergi memancing. Ada yang mancing pasal cari rezeki lebih, ada yang mancing pasal suka makan ikan fresh, ada yang mancing saje-saje nak buang-buang masa, ada yang gi mancing pasal hobi dan ada juga yang betul-betul gila mancing (hari-hari gi mancing).
Tapi bagi kami, memancing ni pasal nak release tension! Dah penat kerja, kami gi mancing. Tu pun sebulan sekali aje.. kebiasaannya kami pergi ke kelong yang dekat-dekat je. Paling selalu, Kelong Abu. Buat masa ni Kelong Abu paling best bagi kami. Kemudahan cukup, ada bilik, dapur, bilik air dan pengendalinya pun ok. Ikan gred sederhana aje. Paling besar pun pari 2 kilo (yang kami pernah dapat le), kurau saiz 1 kilo tu selalulah juga. Tetuka, gelama, duri, serkot, todak memang banyak. Siakap dan kerapu memang ada tapi tak pernah la pulak dapat, belom ada rezeki agaknya.
Tapi yang pasti, tiap kali kami pegi mancing.....memang enjoy!!

Wednesday, November 2, 2011

Kelong Abu (Kelong Baru)

Pemandangan indah sewaktu senja

Sebahagian dari hasil tangkapan


Jeti Pantai Siring


Chef Hafiz sedang membuat persedian untuk makan malam

Kelong PNNM Kuala Sebatu


Azmil dan Bro Nasron berposing dengan ghemang


Jeti Nelayan Kuala Sebatu

1 November 2011 (Musim Tengkujuh dah mula).First time mancing di Kelong Persatuan Nelayan Negeri Melaka di Kuala Sebatu. Azmil berjaya mendaratkan Ghemang 1 kilo!! Yang lain tu tumpang amik gambar aje. Banyak spesis tetuka, senangin dan gelama. Rekod baru..20 kali buntal putuskan tali!!!

Kelong Abu





Kali pertama memancing di kelong. Masa ni kelong ni masih lagi kelong lama. Peserta dam trip ni : Pak Agos, Halim, Hafiz dan Jamil (saya)